Een van mijn favoriete soorten fotografie is wel food fotografie. Het fotograferen van heerlijke gerechten; de tak waar mijn fotografie-avontuur ooit is begonnen! Naast fotograferen en video’s maken ben ik ook nog werkzaam in de horeca, dan wel in een super leuke lunchzaak in het centrum van Nuenen. Dit omdat ik de gezelligheid van de horecawereld gewoon niet achter me kon laten! Ik kwam in aanraking met foodfotografie omdat ik alle soorten content verzorgde bij mijn oude werkgever. Hier heb ik mezelf steeds meer uitgedaagd en enorm veel geleerd over food fotografie. Het lijkt mij fantastisch om mijn netwerk uit te breiden, om zo nog meer klanten te krijgen in de horecawereld. In deze blog vertel ik meer over foodfotografie; één van mijn grootste passies!
Het begin van mijn foodfotografie-avontuur
Doordat ik door de jaren heen in verschillende soorten horecazaken heb gewerkt, kan ik voor elk bedrijf de gewenste content voorzien. Vanaf het opbouwen van een gerecht tot het maken van die perfecte inmotion finishing touch; Iedere klus is altijd anders en dat blijft bij food fotografie gewoon zo leuk! De bedrijven gebruiken mijn foto’s voor bijvoorbeeld reclame, maar ook gewoon voor eigen gebruik zoals de menukaart of op de website. Nu wordt het zo gewaardeerd dat er zelfs een foto van mij in het Frits Magazine staat, één van de meest toonaangevende magazines in de omgeving van Eindhoven. Die foto (hieronder) is gemaakt bij Restaurant Wiesen. Dit is niet zomaar een restaurant; ze werden door hun geweldige eten beloond met een Michelin-ster. Wat een eer om foto’s van deze goddelijke gerechten te mogen maken!
Levende kreeften & verlichting
Zelfs in food fotografie zitten er enorme verschillen in de precieze invulling van de foto’s. Zo kan je het studiomatig toepassen, maar ook gewoon midden in het restaurant of bijvoorbeeld in de keuken. Persoonlijk vind ik beweging erg belangrijk in mijn foto’s. Als er iets gebeurt en de shot van het eten bevriest, maakt dat een unieke foto die je niet iedere dag voorbij ziet komen. Mijn setting ziet er dus ook elke keer anders uit. Zo kies is soms voor natuurlijk daglicht, maar de andere keer werk ik liever met studioverlichting. In de studio heb je veel meer vrijheid wat betreft belichting en compositie. In deze foto heb ik met een levende kreeft moeten werken, en het resultaat mag er zijn!

Het leuke met foodfotografie is dat je op zoveel verschillende plekken komt. Van lunchroom tot sterrenzaak en van cocktailbar naar de lokale snackbar. En dat het zo verschillend is maakt het ook zo uitdagend!
Vaak met foodfotografie start ik met de belichting. Dit is bij vrijwel alle soorten fotografie het belangrijkste. Zonder goed licht kan je het eten of drinken niet goed in beeld brengen. Probeer maar eens een foto te maken van je bord pasta met de flitscamera op je telefoon; het zal er veel minder smakelijk uitzien dan in het felle daglicht. Met de juiste belichting hoef je ook minder in de nabewerking te veranderen om de kleuren na te bootsen zoals ze er in het echt uitzien. Uit je camera komt een wat vlakker beeld dan dat jij en ik met onze ogen zien. Foto’s komen pas echt tot leven nadat je ze hebt bewerkt. Natuurlijk kan je ook voor nog meer beweging zorgen. Denk dan aan een korte film, bijvoorbeeld van de bereiding en opmaak van een gerecht, of dat er flink actie in de keuken plaatsvindt. Hieronder zie je een paar voorbeelden van mijn creaties!






Wat jouw restaurant uniek maakt is wat je er zelf doet. In goed overleg komen we tot een creatieve en unieke manier om jouw restaurant op de kaart te zetten! Ben jij of ken jij een restaurant, bar, hotel of andere gelegenheid die mijn fotografie nodig heeft om zichzelf (letterlijk en figuurlijk) op de kaart te zetten? Laat mij jouw content een dikke boost geven! Met mijn ervaring in de horeca en passie voor fotografie kunnen we voor jouw bedrijf de perfecte foto- of videografie toepassen. Staan jouw gerechten binnenkort voor mijn lens? Neem dan snel contact met me op!